Wzruszająca historia Maleny i Klepetana, która jednak już się zakónczyła. :( Nie znamy dalszych losów Pana Stjepana Vokića, który bardzo przeżył odejśćie i Malenki i Klepetana. Może ktoś coś wie ?
Postów: 27934 Miejscowość: Sucha Beskidzka Data rejestracji: 27.11.10
Dodane dnia 23-02-2011 19:44
Słabe zdjęcia, bo już się robi ciemno. Chciałam Wam pokazać, jaki mam widok z okna. Te kaczki tutaj nocują. One w nocy też pływają i latają. Ciekawe, czy tu będą miały jajeczka ? Na szczęście, nie widziałam w okolicy żadnego kota.
Postów: 20819 Miejscowość: Wrocław Data rejestracji: 28.11.10
Dodane dnia 06-03-2011 05:26
Bazylio , ta sikorka, jest taka śliczna, ujęcie, fantastyczne, że nikt nie zwraca uwagi na detale...a tak, nawiasem mówiąc...to, co Ty chcesz od swoich paznokci...
...a Ty czcij, co żyje radośnie, a Ty szanuj to, co umiera...
/Jacek Kaczmarski/
Przyszła wiosna! Ta prawdziwa, nie kalendarzowa!
Dzisiaj spotkaliśmy dwa bociany. Zdjęcia nie są zbyt ostre, robione z samochodu i bez statywu (a aparat jest naprawdę ciężki). Tam po prostu nie było się za bardzo jak zatrzymać na dłużej.
Teresko - specjalnie dla Ciebie
To tylko tak wygląda. Nic mi nie zrobiła, chwyciła bardzo delikatnie. Chyba mi chciała zwrócić uwagę, że tak się nie robi
Jednak to nauczka - należy uważać,. Zastrzyki przeciwko wściekliźnie podobno nie są przyjemne.
Bociany z okolicy Niepołomic (Wola Batorska i okolice)
Wczoraj wybraliśmy się na wycieczkę szklakiem Bocianich Gniazd w okolicy Woli Batorskiej (woj. małopolskie, Niepołomice).
Gniazd jest tam dużo i dobra wiadomość - wszystkie są zajęte
Niestety - mieliśmy pecha i przypadkowo skasowaliśmy wszystkie zdjęcia z karty aparatu. Pokażę więc to co udało mi się odzyskać.
W większości gniazd siedział tylko jeden wysiadywacz. Oczywiście widać było same głowy, których nie ma sensu fotografować. Postanowiliśmy więc poszukać bociana na łące.
Udało się. Stał nawet w miarę blisko drogi. [IMG]http://www.allegaleria.pl/images/ug996x26ftwtkkxd_thumb.jpg[/IMG]
To piękne gniazdo znajduje się na drzewie (w tej samej miejscowości). Uważam jednak, że gospodarze (hmmm ... może raczej właściciele posesji) powinni zadbać o przycięcie gałęzi. Obawiam się, że niedługo bociany zrezygnują z tego miejsca - swobodny dostęp jest tylko z jednej strony. [IMG]http://www.allegaleria.pl/images/wz4ibawlyo9hyv6jhs16_thumb.jpg[/IMG]
Jeszcze moja refleksja. Niestety, nie wszyscy "gospodarze"/właściciele są zainteresowani (nie wiem jak to określić) gniazdami, które mają na/przy swoich posesjach.
Przy pierwszym gnieździe zarówno Pan, jak i Pani, byli bardzo sympatyczni, bardzo życzliwie do nas podeszli (zatrzymaliśmy się prawie na ich podwórku ). Na pewno jeszcze nie raz odwiedzę to gniazdo.
Przy ostatnim gnieździe, mieszkaniec domu nawet nie wiedział czy w gnieździe są dwa bociany czy jeden. A ma je przed oknem. Pytał mnie też, czy one teraz siedzą na jajkach? Myślałam, że takie rzeczy, jak jajka wiosną, są oczywiste ... Przy czym - był miły i sympatyczny, nie w tym rzecz, ale o "swoich" bocianach nie wiedział nic
Postów: 27934 Miejscowość: Sucha Beskidzka Data rejestracji: 27.11.10
Dodane dnia 09-05-2011 10:34
Bazylio, Twoje zdjęcia są cudne ! Wszystkie ! Powinnaś założyć swoją galerię. One są, jak zdjęcia Pusi.
Zdziwiło mnie, że niektórzy ludzie nie zwracają uwagi na swoje sąsiedztwo. Wydawało mi się, że bocian to wielka atrakcja. Ja byłabym dumna, że to moje podwórko wybrały. Dziwne, tym bardziej, że to drugie gniazdo jest na platformie. Ale obydwa są piękne z bociankami. Dzięki, że podzieliłaś się z nami zdjęciami. Mam nadzieję na więcej...
Gersendo, ja też myślałam, że bociany to atrakcja. Gdybym je miała na podwórku, siedziałabym pół dnia z lornetką na dachu Ale widocznie nie wszyscy tak myślą ...
Mam jeszcze takie zdjęcia. To bocianek, który uciekał przed kotem. Był bardzo zainteresowany, co robimy pod jego gniazdem a ten patyczek wyraźnie mu przeszkadzał w obserwacjach No to próbował go przegryźć. [IMG]http://www.allegaleria.pl/images/auz139cobqi53i9phk4_thumb.jpg[/IMG]
I bocianek z ostatniego gniazda. Sprawdza, co ma pod skrzydełkiem [IMG]http://www.allegaleria.pl/images/uga730b3a1lyyfie23z_thumb.jpg[/IMG]
Na tym zdjęciu widać, jak bociany się nie postarały. Gniazdo jest na platformie, ale dość ubogie. Widocznie upodobania mieszkaniowe bocianów też są różne
Postów: 20819 Miejscowość: Wrocław Data rejestracji: 28.11.10
Dodane dnia 10-05-2011 12:18
Bazylio, piękne są te zdjęcia. Dzięki za nie
======================
Tak to niestety jest, że czasem, ludzie nie zwracają uwagi na to, co mają...przed nosem...
...a Ty czcij, co żyje radośnie, a Ty szanuj to, co umiera...
/Jacek Kaczmarski/
Trudno powiedzieć, czy głowa, która się pokazywała to ta sama głowa, czy za każdym razem inna Zdjęcia robiłam ze sporej odległości, podejść pod samo gniazdo jak najbardziej można, tylko małe są jeszcze za małe i z tej perspektywy nie było ich widać wcale. Na raz pokazały nam się 2 głowy, więc 2 maluchy są na pewno.
Na drugiego bociana czekaliśmy bardzo długo. Rodzic też już wyraźnie się nudził. [IMG]http://www.allegaleria.pl/images/zrji5f8aen29m2el2xl_thumb.jpg[/IMG]
Proszę o wybaczenie niedoskonałości. Zdjęcia robiłam pierwszy raz całkiem sama, nowym aparatem i muszę jeszcze dużo się nauczyć w kwestii jego obsługi. Poza tym, jak zwykle, muszę je dostosować do potrzeb allegalerii