Wzruszająca historia Maleny i Klepetana, która jednak już się zakónczyła. :( Nie znamy dalszych losów Pana Stjepana Vokića, który bardzo przeżył odejśćie i Malenki i Klepetana. Może ktoś coś wie ?
Postów: 27934 Miejscowość: Sucha Beskidzka Data rejestracji: 27.11.10
Dodane dnia 21-08-2014 10:03
W tym roku, bociany trochę wcześniej rozpoczęły swoje jesienne wędrówki do Afryki. Na stronie Agamon Hula, na Facebooku, znalazłam piękne zdjęcia Yoni Wortman, przedstawiające zmęczone bociany, które przybyły do tej pięknej doliny: Bociany w Agamon Hula, 19.08.2014
Trochę żal, że bociany znów nas opuszczają, ale taka jest kolej rzeczy. Oby szczęśliwie dotarły do swoich miejsc zimowania.
Dodane dnia 23-09-2014 12:42
Tak, czarne bociany z Ośrodka Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu, wybrały się w drogę do Afryki, ale to jest ich właściwy czas odlotów. Tymczasem, w pobliżu miejscowości Osiny, przy drodze Warszawa-Lublin, dwa dni temu, wędrowały (?) młode bociany białe. Spóźnialscy, czy domatorzy, niechętni dalszym podróżom ?
Dodane dnia 04-10-2014 10:05
W Suchej Beskidzkiej i jej okolicach jest tylko jedno bocianie gniazdo, w Białce koło Makowa Podhalańskiego. Jesteśmy jednak na trasie przelotów różnych ptaków. Bociany również się u nas pojawiają i zawsze jest to ogromne przeżycie dla tych, który je spotykają. W tym roku, 8 i 9 sierpnia, najwyraźniej jedna z grup młodych bocianów, rozpoczynających swój pierwszy lot do Afryki, zatrzymała się na odpoczynek w Krzeszowie, bardzo malowniczej miejscowości, leżącej około 13 km od Suchej Beskidzkiej.
Wylądowały na dachu domu mojej znajomej i na łące w pobliżu. Na szczęście, dzieci znajomej zdążyły zrobić zdjęcia. Zgodziły się udostępnić je mnie i dlatego mogę je tutaj pokazać. Bardzo za to dziękuję. Zachęcam do obejrzenia na pełnym ekranie i powspominania dobrych czasów, kiedy bociany były z nami.
Myślę, że w tej grupie mógł być nawet nasz Ligotek.
Dodane dnia 03-08-2015 23:45
2015
Ruszyła jesienna migracja. Karoly Nagy jest teraz w Stambule i obserwuje. Oto jego nagranie z 2 sierpnia. Między 7:52 a 7:59, przelatywała grupa około 500 bocianów. Może były wśród nich starszaki z Cristian ?
Radzę obejrzeć do końca i na pełnym ekranie.
Postów: 246 Miejscowość: Chełmno Data rejestracji: 10.06.15
Dodane dnia 23-08-2015 13:56
Dopiero dzisiaj odkryłam ten filmik.Dziękuję Gersendo . Jesteś zawsze na Swoim Miejscu i tego Ci życzę, aby tak było jeszcze bardzo DŁUGO. Skąd Ty to wszystko bierzesz ?
Ten film opowiadający o odlotach - z łezką w oku, daje jednak nadzieję, że tak wielkie stado - w podobnej liczbie wróci do Europy w 2016 roku, czego życzę sobie i wszystkim kochającym Bociany
Dodane dnia 30-08-2015 17:43
Na stronie: Bociania Kraina oraz na facebookowej stronie Ambasady RP w Bejrucie, możemy śledzić wędrówkę trójki rodzeństwa, tegorocznych bocianów z powiatu siedleckiego. Są to: Irina, Paul i Arkadio, nazwane tak na cześć uczestników Międzynarodowego Obrączkowania Bocianów na terenie powiatu siedleckiego.
Trasę Iriny, zaznaczono na żółto, Paula na czerwono, aArkadia na niebiesko.
Obecnie, Paul i Irina są w Egipcie. Paul przeleciał, w ciągu jednego dnia 560 km, Irina 435 km. Arkadio, od dłuższego czasu odpoczywa w Turcji, nad jeziorem Aksehir.