Wzruszająca historia Maleny i Klepetana, która jednak już się zakónczyła. :( Nie znamy dalszych losów Pana Stjepana Vokića, który bardzo przeżył odejśćie i Malenki i Klepetana. Może ktoś coś wie ?
Postów: 27934 Miejscowość: Sucha Beskidzka Data rejestracji: 27.11.10
Dodane dnia 14-06-2015 12:06
Z informacji na TV SYD, wynika, że wykluła się cała piątka piskląt. W Danii mocno padało przez kilka dni. Niestety, Tommy wyeliminował dwa najmłodsze pisklęta. Filmik jest na Facebooku na stronie TVS: Filmik (jeśli ktoś chce to oglądać).
Duńczycy są tym chyba zbulwersowani, ale u nich bociany to jeszcze rzadkość. Kiedy w sobotę, 6.06.2015, za domem Pani Saranoa Andersen, wylądowały dwa bociany, była najpierw zaskoczona, a potem zatelefonowała do męża, aby upewnić się, że to są bociany. Ani ona, ani jej matka, która mieszkała w tym domu przez 50 lat, nigdy nie widziały bociana na żywo ! Dbajmy więc o nasze bociany, dopóki je jeszcze mamy.
U Tommyego i Annike, była , 12 czerwca, interwencja w gnieździe. Maluchy zaplątały się w sznurek. Zdjęcie z Facebooka, strona storkene.dk: Zdjęcie
Sznurek usunięto.
Dzisiaj, trafiłam na powrót Annike do gniazda i karmienie trzech maluszków. Jeden jest mniejszy i trochę nieporadny. Spóźnił się na śniadanie, bo nie mógł się ruszyć. Na szczęście, była dokładka i coś tam zdążył skubnąć.
Postów: 246 Miejscowość: Chełmno Data rejestracji: 10.06.15
Dodane dnia 27-07-2015 20:56
Dwa bociusie, ciągle przytulone do siebie,pewnie wiedzą co czują i robią. Mają jeszcze dużo czasu/ /?/, na próby swoich bocianich możliwości.Ostatecznie przyszły na świat dość późno. Trzymamy kciuki Mama i Tata dbają, choć czasami zostają na noc same
Dodane dnia 29-07-2015 20:23
Dzisiaj chyba, bocianki siedzą - zmoknięte.Czekają na kolację.Nie zauważyłam, aby wylatywały z gniazda.
Czasami bywa śmiesznie , ponieważ jedzą na "siedząco", co świadczy o tym , że nie muszą zabiegać o jedzonko. Są zadbane przez rodziców, którzy się nimi opiekują, choć rzadko ich spotkać.
Dobranoc bociusie , spokojnej nocki
Postów: 27934 Miejscowość: Sucha Beskidzka Data rejestracji: 27.11.10
Dodane dnia 02-08-2015 00:33
Obrączkowanie małych bocianków, odbyło się 7 lipca. Obrączkował ten sam Pan, Hans Skov, który obrączkował w ubiegłym roku: Filmik !!!. Jeden z bocianków ma obrączkę 1E12, drugi, pewnie 1E11. Bocianki mają imiona: Mai i Fie.
Jeden z bocianków poleciał w krótki lot, 24 lipca: Artykuł: storkene.dk/. Teraz, opiekunowie martwią się, że bociany mogą na swojej drodze, kiedy już odlecą na południe, napotkać niezabezpieczone linie energetyczne i wiatraki. Jak wszystkie nasze bociany.
Piękne zdjęcia duńskich bocianów (i nie tylko bocianów), możecie zobaczyć na Facebooku, na stronie: Storkene.dk
1 sierpnia, nie widziałam wylotów. Ale widziałam, jak bocianki ćwiczyły.
Dodane dnia 03-08-2015 18:34
Młodziki pojawiły się na krótko, ok. 17.43. Na karmienie Trafiłam na pobyt Rodzica .
Pobyły kilka minut / ?!/ i ponownie opuściły gniazdo. Wizyta ich ucieszyła mnie, ponieważ od rana ich nie widziałam i zaczęłam "różnie" myśleć . Mam nadzieję zobaczyć je całe i zdrowe wieczorem, kiedy tam jest jeszcze jasno
Dodane dnia 05-08-2015 15:33
Młodziki zwiedzają teren, przy okazji żerują, a Mama lub Tata - zasłużenie odpoczywa w gnieździe.Mam nadzieję spotkać się jeszcze z dwójką przesympatycznych młodzików
Dodane dnia 05-08-2015 22:03
I spotkałam, odpoczywają sobie oba młodziki w gnieździe, przytulone "zwyczajowo" do siebie i tylko mnie zapytały / na ucho/: a gdzie Mama i tata ?
W pobliżu , bociusie, czuwają, nadal czuwają........ .Nie widzę, ale czuję, że tak jest
Dodane dnia 12-08-2015 12:22
Teraz jeden młodzik w gnieździe.Bardzo rozgląda się za braciszkiem/ siostrzyczką /. Pewnie ten drugi nadal żeruje. Okaże się późnym wieczorem. To dwa bocianki, nierozłączki.Nadal śpią przytulone